Arculati kézikönyv

Az Arculati Kézikönyv feladata, hogy leírja azokat az irányelveket, amelyek alkalmazásával biztosítható, hogy az arculati elemek megjelenése mindenkor és minden környezetben egységes legyen.
Az arculati kézikönyv rögzít minden olyan kívánalmat és tiltást, amelynek a cég arculati elemeinek használatakor figyelemmel kell lenni. Így többek között a cégemblémában használt pontos színkódokat, betűtípust, az egyes dokumentumokon szereplő elemeket, szöveget, a névjegykártyák felépítését, tartalmát, és bármely olyan szempontot, amely a cég egységes arculati megjelenése szempontjából lényeges.
A vizuális arculat alappilléreit (embléma, logó, arculati színek, betűcsalád) szigorú szabályok kialakításával, majd azok következetes betartásával kell alkalmazni a különböző arculati elemeken (mappa, szórólap, honlap stb.). Ezen szabályok együttese az arculati rendszerterv, amely elmondja, hogy a logót, illetve az arculati alapelemeket mikor, hogyan kell, lehet, vagy nem szabad alkalmazni.
Az arculati rendszer kialakítása, az arculati elemek megtervezése után a rendszer szabályait kodifikálják az arculati kézikönyvben (kisebb arculattervezés esetén arculati útmutatóban). Az arculati kézikönyv kis példányszámban sokszorosított kiadvány, amely garantálja, hogy az egységes cégarculatot szabályozó rend akkor is fennmaradjon, ha a későbbiekben nem az arculatot tervező végzi a cég grafikai tervezési munkáit. Ilyen esetekben az arculati kézikönyvet a tervező, kivitelező (nyomda, dekoratőr stb.) rendelkezésére kell bocsátani.

Az arculati kézikönyv korlátozott példányban, de nyomdai minőségben készül.

Alaparculat - logo, egyszerűsített logo, s annak néhány alkalmazása, cégszínek meghatározása, névjegy, levélpapír, boríték tervek elkészítése.

Kiterjedt arculat - az alaparculat elemei feletti, teljes tervezés, amely figyelembe veszi azokat a előfodulási és felhasználási területeket, ahol ezen cég/termék/intézmény feltételezhetően megjelenik. A kiterjedt arculat egy termék esetén tartalmazza például a szezonális variációkat is (ünnepi, karácsonyi, nyári módozatok). Ennek függvényében törekszünk az arculati kézikönyvben szerepeltetni a lehetséges felhasználási módok szabályait.?
Egy kiterjedt arculati kézikönyv formai elemei:
- logo
- egyszerűsített logo
- szlogen
- névjegykártya
- levélpapír
- boríték
- jegyzettömb
- mappa
- kiadványborító
- üdvözlőlap
- hirdetési típusterv
- prospektus
- szórólap
- éves jelentések
- ügyviteli nyomtatványok
- könyvek, évkönyvek, újságok
- ajándéktárgy
- kitűzők, stb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések